Soorten isolatieglas

Dubbel glas is eigenlijk niets anders dan twee lagen glas die in een frame worden geplaatst. De ruimte tussen beide platen wordt compleet afgesloten zodat er geen lucht in meer zit (er ontstaat een vacuĆ¼m). Het ontbreken van lucht tussen deze lagen zorgt voor een isolerende werking zodra het in een kozijn geplaatst is. Dit is de meest voorkomende vorm van glasisolatie. Behalve dubbel glas zijn er andere soorten isolatieglas verkrijgbaar. Hoewel de verschillen miniem lijken zijn de toepassingen in veel gevallen anders.

1. HR+ glas

De letters HR (hoogrendement) in de benaming van isolatieglas geeft aan dat er een dun laagje metaal tussen de lagen is aangebracht. Dit laagje metaal zorgt er voor dat het licht wel wordt doorgelaten maar de warmte die met dat licht meekomt niet. Dit is een soort ‘instapmodel’ voor huiseigenaren die tegen een lage prijs toch een degelijk isolerend vermogen willen behalen. HR+ is beter dan HR glas en beter dan dubbel glas (deze komt zonder gas, met gewone lucht).

2. HR++ glas

Een stap hoger is HR++ glas waarbij de ruimte tussen beide glasplaten opgevuld is met argon of krypton. De specifieke eigenschappen van deze gassen zorgen voor een optimale isolerende werking. Natuurlijk zijn deze glassoorten duurder maar het rendement is ook vele malen groter. Vooral de hoge prijzen van de toegepaste gassen maken dit een dure maar prima soort isolatieglas waarmee de besparingen op jaarbasis hoger liggen dan HR+ glas.

3. Triple glas (HR+++ glas)

Het beste soort isolatieglas is HR+++ glas. Bij triple glas wordt een extra glaslaag toegevoegd en zijn er dus 2 spouwen met een edelgas. De kracht van deze soort ligt in het feit dat het de beste isolatie garandeert. Voorwaarde voor het plaatsen van triple glas is wel dat het huis moet zijn voorzien van goed een ventilatiesysteem. De isolerendewaarde van triple glas is zo hoog dat er een continue aanvoer van schone lucht van buiten in huis moet zijn. Anders kun je last krijgen van vochtproblemen in jouw woning, wat uiteindelijk kan leiden tot schimmels op de muren en onder meer gezondheidsklachten.

Isolatieglas kopen?

Kom eerst in contact met meerdere aanbieders van isolatieglas om de mogelijkheden, het rendement per m2 en de jaarlijkse besparingen te bespreken. Daarna kun je kiezen voor het beste aanbod en besparen op de kosten voor de aankoop van isolatieglas.